April 19, 2011

Sinergi

Saya memandu perlahan di jalan kecil itu, di kiri kanannya meja-meja dan kerusi-kerusi untuk para pelanggan yang kosong, mencari ruang untuk parkir kenderaan saya. Ada meja dipenuhi dengan pelanggan berbaju seragam ungu dan oren dengan dua tiga orang cuba mengintai-ngintai isi kenderaan saya. Bisik hati saya, “Pedulikan, anak sudah lapar.”

Usai mengunci kenderaan segera saya memimpin anak saya menuju ke sebuah meja makan yang kosong. Mata saya segera menangkap pojok membakar sate. Menoleh ke arah isteri yang memimpin puteri kecil saya bertanya, “Sejak bila restoran ini menjual sate?”.


Isteri saya hanya mengangkat bahunya, raut kehairanan terukir di wajahnya. Sambung saya, “Peniaga Melayu sukar bersinergi. Sukar sangatkah?”


Restoran itu memang maju. Terkenal dengan mee rebus dan mee bandung Johornya (tetapi masih belum dapat melawan yang asli di Johor sana). Pada pagi minggu, nasi lemaknya boleh tahan juga rasanya. Namun apabila mereka memutuskan untuk menjual sate, sedikit sebanyak hati saya berasa sedih.


Di sebelahnya adalah jiran perniagaannya malahan mereka berkongsi dinding. Kecil sahaja gerainya dan sumber pendapatan benar-benar bergantung kepada jualan sate mereka, nasi lemak dan minuman yang terhad. Satenya mungkin bukan yang tersedap tetapi tetap menjadi pilihan. Apabila jiran sebelah sudah berniaga sate juga seolah-olah ingin mencurah pasir ke dalam periuk nasi peniaga sate itu.


Apa salahnya bersinergi. Sini jual sate sana jual mee rebus, mee bandung, makanan goreng-goreng, makanan barat dan lain-lain lagi. Saling bantu membantu memajukan perniagaan masing-masing. Jika bukan bangsa sendiri yang saya yakin akidahnya pun sama siapa lagi mahu menolong?


Bukankah bagus masing-masing menjadi kaya?

No comments:

Post a Comment