October 4, 2012

The Amazing Blind Cook


Ada inspirasi yang sangat mengesankan hati saya sehingga kini. Saya berbicara mengenai seorang peserta Mastechef USA musim ketiga yang buta, benar dia adalah peserta buta pertama saya lihat dalam rancangan memasak, yang bernama Christine Ha, seorang isteri dan seorang pelajar lepasan ijazah yang berasal dari Houstan, Texas.

Seorang wanita yang hilang penglihatannya lebih kurang 10 tahun lalu menggunakan sepenuhnya semua baki deria yang ada termasuk menggunakan kebolehannya membayangkan warna, susunan dan bentuk makanan yang diinginkan agar dapat diterjemahkan di atas pinggan seterusnya memikat rasa sesiapa sahaja. Sebagai seorang yang suka memasak, saya kagum dengan kebolehannya kerana saya sendiri masih terkial-kial dalam menentukan rasa apatah lagi menghias makanan.

Tontonlah video di bawah ketika sesi ujibakat diadakan di hadapan tiga orang ‘chef’ yang punya karismanya tersendiri. Video ini bisa meruntun hati melihat kesungguhan dan keyakinan yang ditunjukkan oleh tukang masak buta ini, Christine Ha.Malulah kita jika selalu mengatakan tidak boleh, mustahil dan apa sahaja alasan yang sentiasa kita berikan bukan kepada orang lain tetapi sebenarnya kepada diri kita sendiri.

Tahu siapa kita dan jelas dengan keinginan dan kemahuan kita, Insya Allah kejayaan akan mengiringi kita. Seperti yang Christine Ha ucapkan, “I am definitely a competitive person and I really want to get this apron.”

Saya tahu Christine akan ke pusingan seterusnya apabila juri,Joe Bastianich, berkata, “Your eyes beam with happiness cried in passion and you have a lot to proud with this. Amazing. Amazing accomplishment.”  

No comments:

Post a Comment