July 24, 2011

Kecil Yang Bermakna

Semalam, saya mengambil kesempatan membawa keluarga saya ke pusat Bandaraya Kuala Lumpur di salah satu tempat tumpuan ramai di Segitiga Emas Kuala Lumpur. Selepas usai membeli beberapa barang yang dirancang tibalah waktu solat Maghrib. Saya mengambil keputusan ke masjid walaupun gerimis.

Usai solat, kami terus berjalan pulang menuju ke kereta. Kami sekeluarga berjalan santai kerana jarak di antara masjid dan tempat letak kereta agak jauh juga. Dari kejauhan saya melihat seorang wanita berseluar gelap dan berbaju biru sedang khusyuk menyapu jalan dari daun kering yang bertaburan.


Saya berbisik sesuatu kepada anak sulung saya dan dia mengangguk sahaja. Apabila kami hampir sahaja dengan wanita si tukang penyapu itu anak saya dengan suara yang nyaring terus memberi salam, "Assalamuaikum."


Riak muka wanita itu jelas terkejut sehingga terhenti kerjanya namun dia pantas membalas salam anak saya. Ada nada riang padanya. "Waalaikumsalam anak...."


Panggilan anak itu adalah tanda keikhlasan yang jitu dari hatinya. Saya berfikir dalam 100 orang yang lalu lalang di tepinya ketika dia sedang menyapu itu, agaknya berapa ramailah yang memberi salam kepadanya, mendoakan kesejahteraan dan ucapan terima kasih tidak langsung kerana tanpanya mungkin jalan yang kami lalui itu tidak kondusif untuk dilalui.


Wanita si tukang sapu, semoga engkau ikhlas melalukan kerjamu itu dan rahmat Allah sentiasa bersamamu. Kepada pembaca sekalian, berikanlah salam sebanyak-banyaknya dan mungkin dengan salam itu akan menggembirakan seseorang insan yang lain.


Mudahnya beramal di sisi Allah. Walaupun kecil namun sangat bermakna.

No comments:

Post a Comment