December 19, 2010

Dino Alive!

Anak cuti sekolah manakala bapa sibuk bekerja. Itu yang saya alami dan terus diburu rasa tidak senang. Hati saya remuk apabila pulang lewat malam, anak-anak berebut-berebut mendapatkan saya malah bergaduh-gaduh sesama sendiri hanya untuk menceritakan sesuatu kepada saya. Kenyataannya mereka rindu kehadiran saya di hati mereka dan pastinya perhatian yang mereka perlukan. Sebahagian usaha saya mengubat hati mereka, mereka saya bawa ke Pusat Sains Negara untuk melawat Dino Alive. Teringin juga saya melihat patung-patung dinasor dari jarak dekat maklumlah selama ini hanya melihat T-Rex, Brachiosaurus, Eoraptor dan lain-lain lagi di buku-buku, majalah mahupun di filem seperti Jurrasic Park.

Keinginan hanya tinggal keinginan, anak-anak semua menangis ketakutan melihat dinasor-dinasor tersebut (mengapalah penganjur tidak letak sahaja bahan pameran di tempat yang terang dan tiada bunyi-bunyi yang menakutkan?). Akhirnya kami banyak beraktiviti dengan bahan-bahan pameran yang lain di Pusat Sains Negara. Secara amnya kami sekeluarga tetap gembira dengan bahan yang ada.

Gambar 1 : Bayangan T-Rex menerjah mimpi Fateh.

Namun, di sinilah saya berasa kecewa (pada bahan pameran). Pusat Sains Negara tidaklah segah namanya. Kesemua ruang pamerannya ditutup kerana kerja-kerna pengubahsuaian. Mengapa semua? Tidak bolehkah dilakukan peringkat demi peringkat agar pengunjung sekurang-kurangnya dapat melawat ruang pameran yang lain? Belum lagi saya sebut bahan-bahan pameran yang tidak diselenggara sempurna, rosak dan lain-lain lagi. Saya amat berharap pihak pengurusan Pusat Sains Negara yang bernaung di bawah MOSTI dapat melihat perkara ini dengan lebih menyeluruh. Jika PETROSAINS boleh diselenggara dengan baik dan ada sahaja kakitangan yang sedia membantu para pengunjung untuk mendapatkan panduan dan penerangan tentang bahan pameran mengapalah Pusat Sains Negara tidak boleh?

Saya menyokong mana-mana pusat perkongsian ilmu seperti pusat sains, muzium dan zoo diselenggara dengan sebaik-baiknya. Di samping dapat memacu ekonomi, daya intelektual rakyat akan dapat sentiasa diransang dengan pelbagai program di tempat-tempat seperti ini. Saya tidak rasa rugi membayar yuran yang tinggi untuk ‘hiburan bermaklumat’ berbanding poket saya kering kerana melawat gedung membeli belah. Namun, biarlah berbaloi dengan apa yang kita bayar!No comments:

Post a Comment